LES IDEE 6

De leerlingen moeten een dansje voorbereiden voor het schoolfeest.  De leerlingen kennen de dans ondertussen, maar nog niet alles loopt vlekkeloos zonder foutjes. Hier en daar zijn er nog wat aanpassingen nodig  of nog enkele leerlingen die wat expressiever mogen meedansen. Ook het gelijk dansen kan nog niet zo vlot verlopen. De leerkracht stelt daarom even voor om het dansje te filmen zodat de leerkracht het samen met de leerlingen eens kan bekijken en zien waar er nog kleine foutjes inzitten. Misschien doen er nog enkele leerlingen een pasje nog niet helemaal zoals het zou moeten, of dansen ze nog niet allemaal even gelijk. Dit kunnen ze zien en hier kan dan later aan gewerkt worden.
De leerlingen gaan er samen voor zorgen dat alle foutjes worden opgelost en zullen nog veel oefenen.   

 

ICT eindtermen: 

1. De leerlingen  hebben een positieve houding tegenover ICT en zijn bereid ICT te gebruiken om hen te ondersteunen bij het leren.

3. De leerlingen kunnen zelfstandig oefenen in een door ICT ondersteunde leeromgeving.  

 

Doelen:
4.1 De leerlingen kunnen genieten van lichaamstaal, beweging en dans.
4.2 De leerlingen kunnen een eenvoudig bewegingsverhaal opbouwen met als vertrekpunt iets wat gehoord, gezien, gelezen, gevoeld of meegemaakt wordt.
4.3 De leerlingen kunnen samenwerken met anderen:
  • om een eenvoudig dansverloop op te bouwen
  • om al improviserend te reageren op elkaars beweging.
4.4 De leerlingen kunnen bewegen op een creatieve manier en daarbij één of meerdere basiselementen van de beweging bespelen:
  • tijd;
  • kracht
  • ruimte
  • lichaamsmogelijkheden
4.5 De leerlingen kunnen nieuwe dansen ontwerpen met eenvoudige passen en figuren.4.6het inoefenen, de voorbereiding, het aanwenden van de lichaamstaal en het uitvoeren (vertoning), door henzelf en anderen, kritisch bespreken.
 
Verantwoording:

De leerlingen krijgen bij deze oefening de kans om zichzelf en de anderen te kunnen reflecteren en kritisch te bekijken. Zo kunnen ze zelf te weten komen wat ze verkeerd doen of waar het nog beter kan. Ze kunnen samen nadenken over hoe ze dit kunnen aanpassen en verbeteren. Dit is voor de leerlingen veel interessanter dan dat de leerkracht gewoon zegt wat ze fout doen, want voor hen zelf lijkt het alsof ze juist bezig waren. Leerlingen van het 5de en 6de leerjaar vinden het nu soms eenmaal moeilijk om met kritiek om te gaan, maar nu komen ze er zelf achter en dat kan je niet anders dan aanvaarden. Doordat de leerlingen overleggen wat er beter kan en wat al heel goed zit, leren ze ook op een juiste manier met elkaar te communiceren. Hierdoor wordt er ook nog gewerkt aan de sociale vaardigheden, wat mooi meegenomen is. Het ondersteunt hen in het leren, want door deze opdracht leren ze uit hun fouten. Doordat de leerkracht ook vertelt dat het misschien niet even gelijk is, merken de leerlingen dat het filmpje ervoor zorgt dat ze nog wat moeten oefenen om zo een 'perfect' dansje te doen op het schoolfeest.