LES IDEE 4
In deze les muzische vorming kan je met de leerlingen werken rond een bekende kunstenaar. Ik heb gekozen voor Jacob Kanbier. De leerkracht laat via het smartbord eerst enkele werken (schilderijen) zien van Jacob Kanbier om er daarna met de leerlingen een beschouwend gesprek te voeren. Zo kunnen ze samen de werken goed en kritisch bekijken. Hieronder staan enkele tips en vragen die je kan stellen om enkele kunstwerken te beschouwen.
Het beschouwen bestaat uit vijf stappen:
- Wie kan er iets over de kunstwerken vertellen? Wat valt je op? Welke gevoelens krijg je hierbij ?...
- Wat zie je nu precies op het kunstwerk? Met wat zijn de kunstwerken gemaakt volgens jou? (Verf, wasco, ...)
- Welke kleuren gebruikt Miro vooral? Welke vormen worden er gebruikt? …
- Wie is de kunstenaar? Wat weten jullie al over de kunstenaar? Heb je er al eens van gehoord?
- Wat vinden jullie nu van deze kunstwerken? Waarom?...

Nadat je de kunstwerken beschouwd hebt, mogen de leerlingen zelf aan de slag. Dit doen ze via het programma Tux Paint, dit is een gratis te downloaden tekenprogramma voor kinderen. Hier mogen ze zelf hun kunstwerk maken dat geïnspireerd is door de kuntswerken van Jacob kanbier. De leerkracht geeft eerst even kort uitleg over de verschillende mogelijkheden van Tux Paint. Je kan hier namelijk heel veel mee doen. De leerkracht geeft ook nog even de basisinstructies zodat de leerlingen achteraf zelfstandig aan het werk kunnen. Ze sturen hun gemaakte werkjes door naar de leerkracht. De leerkracht kan ze afdrukken en tegen de volgende les ophangen in de klas zodat er een klein museum ontstaat. Nu kunnen alle leerlingen elkaars kunstwerken bekijken en complimenten geven aan de kunstenaars doormiddel van er post-its op te plakken met een complimentje.
ICT eindtermen:
- De leerlingen hebben een positieve houding tegenover ICT en zijn bereid ICT te gebruiken om hen te ondersteunen bij het leren.
- De leerlingen kunnen zelfstandig leren in een door ICT ondersteunde leeromgeving.
- De leerlingen kunnen ICT gebruiken om eigen ideeën creatief vorm te geven.
Doelen:
- IVoc2: Exploreren en experimenteren in de wereld rondom zich.
- MZzo1: Gericht en intens waarnemen met zintuigen.
- MZkm1: Zelfredzaam zijn in het uitvoeren van manipulatieve handelingen in verschillende situaties.
- MEmw1: Media enthousiast en positief aanwenden.
- MUgr1: De wereld open benaderen met aandacht voor en goesting in het kunstzinnige, de verbeelding, de creativiteit en het esthetische.
- MUgr3 Zich bewust worden van de eigen muzische en creatieve mogelijkheden en die tonen.
Verantwoording:
De leerlingen leren werken met een programma waar je kan tekenen en kleuren. Nu weten ze dat er ook nog andere mogelijkheden bestaan om kunstwerken te maken dan met verf, potloden of wasco. Er zullen ook leerlingen zijn die hier super enthousiast over zullen zijn, omdat ze van zichzelf vinden dat ze eigenlijk helemaal niet zo goed zijn in tekenen en inkleuren. De leerlingen kunnen zo toch eens creatief zijn op een andere manier dan gewoon tekenen of inkleuren. De werken van Jakob Kanbier zien er ook niet allemaal super mooi gedetailleerd uit maar lijken meer op schetsen met heel veel keuren. Dit stelt de leerlingen al meer op hun gemak omdat ze weten dat hun werken ook niet 'perfect' moeten zijn.
Ook worden er verschillende lesdoelen mee bereikt. Door de leerlingen zelf te laten experimenteren met wat ze allemaal kunnen met dat tekenprogramma, leren ze zelf bij.
Maak jouw eigen website met JouwWeb